Nasser Al-Attiyah a câştigat pentru a treia oară raliul Dakar

Raliul Dakar 2019 s-a încheiat joi, la Lima, capitala statului Peru, cu victoria pilotului qatarian Nasser Al-Attiyah (Toyota), care s-a impus şi în ediţiile din 2011 şi 2015.
Lider în clasamentul general încă prima zi, Al-Attiyah a fost urmat în final pe podium de spaniolul Nani Roma (Mini), la 46 min 42 sec, şi de francezul Sebastien Loeb (Peugeot),

la 1 h 54 min 18 sec.

Lider detaşat înainte de etapa 10-a, ultima, desfăşurată între Pisco şi Lima pe distanţa de 247 km, între care 112 km cronometraţi, Al-Attiyah s-a mulţumit joi cu locul 12, la 9 minute de spaniolul Carlos Sainz (Mini), câştigătorul ediţiei de anul trecut a competiţiei. Al-Attiyah a câştigat prima oară Dakarul la volanul unui Volkswagen (2011), apoi la al unui Mini (2015), iar acum a adus prima victorie pentru Toyota.

Cu trei victorii de etapă, Al-Attiyah a dominat cursa de la un capăt la altul, însă a reuşit mai ales să evite problemele care i-au afectat pe alţii. Principalii săi rivali fie au abandonat (Stephane Peterhansel, în etapa a 9-a), fie au comis erori (Loeb, Sainz, Giniel De Villiers…).

La capătul de 5.000 km, dintre care 3.000 cronometraţi, Al-Attiyah s-a impus alături de copilotul său francez Matthieu Baumel pe nisipul şi dunele din Peru, cu timpul de 34 h 38 min 14 sec. Sebastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, a fost singurul care i-a ţinut piept qatarianului, cu patru victorii de etapă, însă i-a lipsit constanţa.

Clasa moto s-a încheiat cu victoria KTM pentru al 18-lea an consecutiv. Australianul Toby Price şi-a trecut în palmares al doilea său Dakar după cel din 2016, în faţa austriacului Matthias Walkner (KTM). La această clasă, românul Emanuel Gyenes (KTM) a fost nevoit să abandoneze în etapa a opta. Pilotul sătmărean era pe locul 40 în clasamentul general după şapte etape.

Motociclistul român Emanuel Gyenes a abandonat în etapa a opta a Raliului Dakar, din cauza unei căzături în urma căreia a avut probleme la braţul drept. Gyenes nu mai putea ţine mâna pe ghidon, în braţul drept având o tijă în urma accidentării de anul trecut. Gyenes a concurat în Peru la categoriile Malle Moto şi Marathon.

„Am încercat imposibilul şi eram deja foarte aproape să fac să devină realitate ce mi-am propus. Etapa 8 din Dakar 2019 nu a fost nicidecum cum mi-am dorit-o. A fost un start în care 80% din motociclişti am pornit după 10 maşini şi 5 camioane şi a fost extrem de greu în urme şi praf. Dupa wp 1 am căzut, s-a avariat sistemul de navigaţie şi impactul a fost dur pentru braţul drept în care am tija. Am încercat să mai merg şi după 10 km a trebuit să mă opresc pentru că nu mai puteam ţine mâna pe ghidon. Am stat zeci de minute să văd dacă pot continua, însă în cele din urmă a trebuit să chem elicopterul. Voi reveni anul viitor în Dakar mult mai puternic şi mai motivat! Mulţumesc familiei, în special soţiei mele, care are răbdare cu mine şi mă susţine în tot ceea ce fac”, a fost mesajul postat de Emanuel Gyenes pe pagina personală de Facebook.

Gyenes a mulţumit şi sponsorilor pentru susţinerea financiară, precum şi celorlalte persoane implicate în activitatea lui.

La camioane, rusul Eduard Nikolaev (Kamaz) calcă pe urmele legendarului Vladimir Ciaghin, al cărui mecanic de altfel a fost. Nikolaev a câştigat astfel al patrulea său Dakar, al treilea consecutiv, după trei victorii de etapă.

Clasa quad-uri a fost dominată autoritar de argentinianul Nicolas Cavigliasso (Yamaha), învingător în nouă din cele zece etape.

În fine, echipajul chilian Francisco „Chaleco” Lopez Contardo şi Alvaro Juan Leon Quintanilla (Can-Am) a câştigat primul său Dakar la prima sa încercare la SxS (Side by Side).

Publicat de

BlockStart

Pasionați de mașini, motociclete,călătorii, fotografie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.