O nouă era în Moto GP. MotoE din 2019

Sursa foto mcnews.com.au


S-au testat în premieră motocicletele electrice ale clasei MotoE. Bradley Smith a fost cel mai rapid

  • Grila clasei MotoE este, probabil, cea mai interesantă din întregul Motomondial. Include rideri care se luptau în clasa regină din MotoGP până mai ieri, precum Bradley Smith, dar și tineri în decurs de afirmare, ca Matteo Ferrari și Matteo Casadei, plus vedete din World Superbike, ca Lorenzo Savadori. Dacă punem în ecuație și foste glorii, precum Sete Gibernau (acum în vârstă de 45 de ani) și o fată cu experiență semnificativă în clasele mici, precum Maria Herrera, plus piloți veniți din anduranță, ca Randy de Puniet (fost pilot de GP, actualmente comentator la Eurosport și rider ocazional în anduranță) și Kenny Foray, rezultă un amestec extrem de incitant, care ar trebui să garanteze curse destul de palpitante.

Deocamdată, piloții clasei MotoE au făcut cunoștință pentru prima dată cu bolizii propulsați electric pe care îi vor pilota anul viitor, pe circuitul Jerez de la Frontera, concomitent cu piloții de la Moto2. Problema pentru clasa de motociclete electrice a fost că nu existau decât 12 motociclete disponibile pentru cei 19 piloți. Astfel, piloții care alergau în aceeași echipă au fost nevoiți să împartă o singură motocicletă, ieșind pe pistă pe rând.

În plus, în a doua zi de teste, ploaia și-a făcut apariția în a doua jumătate a zilei. În cadrul testelor, de obicei, nu se rulează pe ploaie pentru că nu se pot obține date relevante referitoare la motocicletă și la setări, căci nu se ating limitele motocicletei, ci mai degrabă cele ale pilotului și ale traseului.

În aceste condiții, în prima zi, cel mai rapid a fost finlandezul Niki Tuuli. La finalul celei de a doua zile, Bradely Smith a terminat în fruntea clasamentului combinat, urmat de același Niki Tuuli și de francezul Mike di Meglio (fost campion mondial la 125, actualmente pilot în anduranță). Veteranul Sete Gibernau a fost al nouălea în prima zi de teste.

Sursa foto emotomag.com

Motocicletele propulsate electric de la clasa MotoE excelează mai degrabă prin cuplul maxim, decât prin puterea absolută. Puterea este undeva la 150 CP, iar curba de cuplu, tipică motoarelor electrice, este, de fapt, o linie. Cuplul maxim de aproximativ 200 Nm este dezvoltat pe toată plaja de turație, de la 0 la 5.000 rpm. Viteza maximă a bolidului Energica Ego Corsa este de aproximativ 270 km/h.

Se pare că, la aceste motociclete, mai importantă decât uzura pneurilor este temperatura bateriei. Păstrarea acestora în gama de temperatură optimă înseamnă mult din punctul de vedere al performanței, căci bateria pierde curent foarte repede atunci când se încinge. De aceea se pare că statul la aspirația adversarilor nu va da roade, căci motocicleta tinde să se încălzească mai tare atunci când curentul de aer este acaparat de motocicleta din față. Cursele clasei MotoE vor fi scurte, având între 7 și 10 tururi. Etapele în 2019 vor fi cinci la număr (Jerez, Le Mans, Sachsenring, Red Bull Ring plus două curse la Misano).

Publicat de

BlockStart

Pasionați de mașini, motociclete,călătorii, fotografie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.